Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΠ

Τις τελευταίες ημέρες, που το κύμα καύσωνα ταλαιπωρεί όλη τη χώρα, ήρθε στην επιφάνεια ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα με τη μη λειτουργία του κλιματισμού. Πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στις επαναλαμβανόμενες βλάβες του ακτινολογικού μηχανήματος των ΤΕΠ και στα δεκάδες άλλα, που αντιμετωπίζουν ασθενείς και υγειονομικοί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού.

Εν έτει 2021, σε πολλά σημεία του Νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων και θαλάμων ασθενών δεν λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια δυσφορία σε ασθενείς και προσωπικό. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα αφού τα δωμάτια που "βράζουν" αποτελούν πλέον χώρους ακατάλληλους έως επικίνδυνους για την υγεία των ασθενών. Μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες με τους συνωστισμένους θαλάμους και γραφεία και τους ...οικιακούς ανεμιστήρες!

Η ανυπόφορη και απαράδεκτη αυτή κατάσταση, δεν αποτελεί μια "κακιά στιγμή" ούτε αναπόφευκτη συνέπεια του καύσωνα ως νέου "αόρατου εχθρού". Οι εγκληματικές ευθύνες βαραίνουν κυβέρνηση - υπουργείο και την διοίκηση του νοσοκομείου, που παρά τις διαχρονικές καταγγελίες και εκκλήσεις εργαζομένων, συνοδών και ασθενών για την αντικατάσταση παλιών μηχανημάτων πάντα προσέκρουε στη κρατική χρηματοδότηση. Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της αντιμετώπισης της Υγείας ως κόστους, της επέκτασης των εργολάβων και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Από τότε -ή μάλλον, από πολύ πιο πριν- τεχνικοί και σωματείο είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας και των απαρχαιωμένων υποδομών.

Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που φουντώνει η συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη για ανάγκη περιορισμού των εξόδων, για τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν "αυτοτελείς και επικερδείς" επιχειρήσεις και την ολοένα πιο σφιχτή σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα που προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων και ακόμη μεγαλύτερη γενίκευση των εργολαβιών και των άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημοσίου συστήματος Υγείας που θα ανταποκρίνεται στην εποχή και τις ανάγκες μας.

Διεκδικούμε, μαζί με τους ασθενείς μας μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση των εργολαβιών και των λοιπών "ελαστικών" σχέσεων εργασίας, τερματισμό κάθε ιδιωτικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές σε όλες τις βαθμίδες Υγείας, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Αναπλ. Γραμματέας

Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *