Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Με υποκριτικούς πανηγυρισμούς («βγαίνουμε νικητές από αυτή τη μάχη») για τη δήθεν ετοιμότητα και θωράκιση των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ και με επίκληση της ατομικής ευθύνης επιχείρησε ο πρωθυπουργός -κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ- να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις σοβαρές ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας, οι οποίες παραμένουν μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας.

Αποσιωπώντας τον πραγματικό λόγο (την ανεπάρκεια εμβολίων τους πρώτους μήνες του έτους) για την καθυστέρηση και τα ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους ανεμβολίαστους για τη νέα αύξηση στους νοσηλευόμενους, τους διασωληνωμένους και στους θανάτους από COVID («είναι μια πανδημία ανεμβολίαστων πια»), εκτοξεύοντας και απειλές για κυρώσεις εναντίον τους («όποιος δεν εμβολιαστεί -και ειδικά αν δουλεύει σε νοσοκομείο- θα πρέπει να υποστεί συνέπειες»), γνωρίζοντας πλέον ότι μπορούν να νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι.

Χαρακτήρισε την 7η ΥΠΕ πρωτοστάτη στους κινητούς εμβολιασμούς, ενώ οι εμβολιασμοί απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν στην Κρήτη στις 6 Ιούλη, αφήνοντας ευπαθείς ομάδες με κινητικά προβλήματα απροστάτευτους για 6 μήνες.

Προέτρεψε να «αναλάβουμε την ατομική ευθύνη της συλλογικής αλληλεγγύης», τηρώντας τα μέτρα (παρότρυνε τους Χανιώτες για προσοχή, εφαρμογή μάσκας κλπ.) και προχωρώντας σε εμβολιασμό. Αρνήθηκε την ανεπάρκεια υπεύθυνης στοχευμένης εκστρατείας ενημέρωσης -οργανωμένης με ευθύνη του κράτους- με δυνατότητα συζήτησης των δισταγμών και επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των νέων εμβολίων («δεν θεωρώ ότι …υπάρχει σήμερα έλλειμμα ενημέρωσης»). Μάλιστα, «πέταξε τη μπάλα» στους γιατρούς να αναλάβουν να πείσουν για την αξία του εμβολιασμού, μεταφέροντας την πείρα τους από τις μονάδες κορονοϊού και τις ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που έπρεπε να είναι ο κύριος παράγοντας ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, κυριολεκτικά αποδυναμωμένη αποσπώντας τους λίγους γιατρούς στα νοσοκομεία για να καλύψει τις εκεί ανάγκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επέκταση των ΜΕΘ των νοσοκομείων Ηρακλείου και Χανίων, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Νιάρχος για τη «σημαντική υποστήριξη» και τη χρηματοδότηση ενός έργου, την οποία θα έπρεπε να είχε προ πολλού αναλάβει το κράτος. Παρέλειψε να πει ότι δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού (και λοιπού παραϊατρικού) προσωπικού για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ, οι οποίες τελικά λειτουργούν με μετακινήσεις λίγων μόνιμων, με επικουρικούς και με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές.

«Έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις». Αυτή ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 30.000 κενές θέσεις υγειονομικού προσωπικού πανελλαδικά (περίπου 680 στο ΠΑΓΝΗ), τη στιγμή που οι υγειονομικοί είναι εξουθενωμένοι από τις διπλοβάρδιες και την υπερεφημέρευση, με περικομμένα ρεπό και εκατοντάδες χρωστούμενες άδειες. Οι «προσθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό», στις οποίες αναφέρθηκε, αφορούν κατά πλειοψηφία επικουρικούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», για τον «εξορθολογισμένο υγειονομικό χάρτη της χώρας», που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων «τα οποία κάνουν τα ίδια πράγματα σε μια πολύ κοντινή απόσταση». Εξάλλου ήδη έχει ανακοινώσει την υποβάθμιση 3 νοσοκομείων-ΚΥ του Λασιθίου (Ιεράπετρας, Σητείας, Νεάπολης).

Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Επαίνεσε το σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών (το DRG), -που λειτουργεί πιλοτικά στο ΠΑΓΝΗ-, το οποίο θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης λιγότερο παραγωγικών τμημάτων ή δημόσιων δομών υγείας και διεύρυνσης της «οικονομικής αυτονομίας» τους με κριτήριο τα έσοδά τους από τους ασθενείς-πελάτες. Έδωσε «αναπτυξιακή διάσταση» στις «ποιοτικές» υπηρεσίες υγείας και προανήγγειλε νέες επενδύσεις στην ψηφιακή υγεία και στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, κάνοντας σαφή το στόχο της κυβέρνησης για ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με την πρόσφατη αυτή «παρέμβασή» του στο ΠΑΓΝΗ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε ακόμη μια φορά να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού με χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για την καθυστέρηση των εμβολιασμών, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, μετακυλίοντας την ευθύνη για τη νέα έξαρση της πανδημίας κυρίως στους ανεμβολίαστους. Στη διαχείριση της πανδημίας αντικατοπτρίζεται η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση υποβιβάζει την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων, υποβαθμίζει δημόσια νοσοκομεία και εκθειάζει δωρητές και επενδυτές, για να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Εναντιωνόμαστε σε αυτή την πολιτική απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας και παλεύουμε την άμεση ενίσχυσή τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην περίθαλψη τόσο των κρουσμάτων όσο και των υπόλοιπων ασθενών. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθολικό δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού με οργάνωση της ενημέρωσης και της φαρμακοεπαγρύπνησης στα πλαίσια μιας ενισχυμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Αναπλ. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *