Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΗΠΙΑ ΝΟΣΟΥΝΤΩΝ ΜΕ COVID-19 ΑΠΟ ΕΝΛ ΠΑΓΝΗ

Μετά τις αντιδράσεις και την αμφισβήτηση των εργαζομένων και του Σωματείου μας για την ασφάλεια της οδηγίας του ΕΟΔΥ για πενθήμερη μόνο απομόνωση των ήπια νοσούντων με COVID-19, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του ΠΑΓΝΗ επικαιροποίησε (στις 27/1) τις οδηγίες διαχείρισης προσωπικού, παρατείνοντας την απομόνωση των «θετικών» υγειονομικών σε 7 μέρες (με αρνητικό rapid τεστ) ή 10 μέρες (χωρίς ανάγκη επαναληπτικού τεστ, εκτός από εργαζόμενους σε τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, π.χ. Αιματολογική, Ογκολογική, Νεφρολογική, ΜΕΘ, ΜΕΠΚ, όπου απαιτείται αρνητικό PCR για επιστροφή στην εργασία τη 10η μέρα).

Την απόσυρση της συγκεκριμένης αντιεπιστημονικής και επικίνδυνης οδηγίας του ΕΟΔΥ απαίτησε από την πρώτη στιγμή το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, όπως επίσης 90 ειδικευόμενοι του νοσοκομείου μας (με έγγραφό τους προς τη διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας) και η ΟΕΝΓΕ. Αποκαλύψαμε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο «μπάλωμα» των κενών (ακόμη και με εργαζόμενους με ήπια νόσο COVID!) και προειδοποιήσαμε ότι η επιστροφή κρουσμάτων στη δουλειά την 6η μέρα μετά τη διάγνωση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Καταγγείλαμε τις κυβερνητικές ευθύνες για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας (την απουσία τακτικών προληπτικών τεστ των υγειονομικών, την κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση κοκ), που μεγεθύνουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς (όπως η πρόσφατη στην Αιματολογική Κλινική). 

Η παράταση της απομόνωσης των υγειονομικών από την ΕΝΛ του ΠΑΓΝΗ (παρόλο που η οδηγία του ΕΟΔΥ δεν έχει τροποποιηθεί) συνιστά θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας. Αποτελεί μια μικρή έστω νίκη και δείχνει ότι αξίζει να υψώνει κανείς τη φωνή του (ακόμη και κάτω από τις μάσκες) και να διεκδικεί συλλογικά αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας. Η αλλαγή αυτή των οδηγιών πρέπει να μας δώσει θάρρος, να μας πείσει να ξεπεράσουμε τη μοιρολατρία, να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να συμμετέχουμε δυναμικά στο μαζικό οργανωμένο αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα εργαζομένων και θα ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *