Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοεμβρίου παρά την τρομοκρατία και τα εμπόδια που έβαλε η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, όπως έγινε και στο ΠΑΓΝΗ, με προϊσταμένους, νοσηλευτική υπηρεσία και διοίκηση. Βαφτίζοντας “προσωπικό ασφαλείας”, καταπατούν κατάφωρα το δικαίωμα στην απεργία που κατοχυρώθηκε με τον αγώνα των εργαζομένων εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα. Η ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα δίνουν ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να φιμώσουν τη φωνή διεκδίκησης των εργαζομένων!

Οι καταγγελίες περιστατικών αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας στο σωματείο μας. Με λεκτικές επιθέσεις, απειλές και τρομοκρατία απαντούν προϊστάμενοι σε κάθε προσπάθεια εργαζόμενου να διεκδικήσει τα αυτονόητα, να διαφωνήσει με τα «αποφασίζομεν και διατάζομεν». Με αλλαγή τμημάτων και «πόστων» ή διευκολύνσεων ωραρίου και βαρδιών ανάλογα με την “αγωνιστικότητα” ή την υποταγή.

Τελευταία κρούσματα τέτοιας συμπεριφοράς: στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας εγκάλεσαν μεταφορέα γιατί δεν δέχτηκε να κάνει επιπλέον 1 βάρδια στο ρεπό της μετά από 9 σερί βάρδιες ενώ προϊσταμένη απείλησε εργαζόμενη όταν δεν σήκωσε το τηλέφωνο σε κλήση της υπηρεσίας σε ημέρα ρεπό, με την εξωφρενική απαίτηση «να γνωρίζει η υπηρεσία που βρίσκεται ο καθένας στο ρεπό του». Μάλιστα στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 απαίτησε η διοίκηση  εξηγήσεις από τους αναισθησιολόγους γιατί δεν λειτούργησαν όλα τα χειρουργικά κρεβάτια. Η τρομοκρατία κορυφώθηκε στην απεργία 9 Νοέμβρη όπου ξαφνικά οι απεργοί βαφτίζονταν προσωπικό ασφαλείας και με την απειλή του νόμου αναγκάζονταν να προσέλθουν στη δουλειά. 

Οι διοικήσεις και τα στελέχη της νοσηλευτικής και ιατρικής υπηρεσίας εξ’ ορισμού καλούνται να διαχειριστούν την έλλειψη προσωπικού, την οποία αποδέχονται ως μονόδρομο, χωρίς καμία πρόθεση να λύσουν το πρόβλημα. Έτσι το μέλημά τους είναι μόνο ένα : «Πως θα βγει η δουλειά». Στο όνομα λοιπόν των «υπηρεσιακών αναγκών» και της πραγματικής έλλειψης προσωπικού, προβαίνουν σε διαρκείς, αυθαίρετες παρεμβάσεις, στο πρόγραμμα, στα δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις. Έτσι παραβιάζουν κατάφωρα και συνεχώς το νόμιμο πρόγραμμα των τμημάτων με περικοπές ρεπό, αδειών, παράνομες διπλοβάρδιες, κλήσεις από το τηλέφωνο για “έκτακτη προσέλευση στη δουλειά” ενώ δε διστάζουν να βάλουν ειδικευόμενους νοσηλευτές ή ακόμα και ασκούμενους φοιτητές νοσηλευτικής να καλύπτουν βάρδιες σε καίρια νοσηλευτικά τμήματα!

Με αυτό τον τρόπο, την αυταρχική και εκδικητική αντιμετώπιση των εργαζομένων, θέλουν να περάσουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν το νοσοκομείο ΑΕ που ονειρεύονται, νοσοκομείο που θα έχει ασθενείς - πελάτες και εργαζόμενους - δούλους. Για αυτό το λόγο, χρειάζονται εργαζόμενους που δεν θα τολμούν να βγάλουν άχνα όταν παραβιάζονται τα εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα

Τα φαινόμενα αυτά κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρη τη σήψη του συστήματος αυτού που βασίζεται στην εκμετάλλευση κάνει όμως και ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. 

Τους το κάνουμε ξεκάθαρο: Δεν φοβόμαστε! Δεν τρομοκρατούμαστε!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους με μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *