Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 14/11 στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, με θέμα το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και τις τραγικές επιπτώσεις στη υγεία. Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, τα σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων-Γάλακτος-Ποτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεοτοκόπουλος, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού των Κέντρων Υγείας, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥΠ , η ΟΓΕ.  

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο "κόκκινο". Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα ασθενών, να θεσμοθετήσει και επίσημα την Υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε πολίτη. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: νοσοκομεία επιχειρήσεις, είσοδο ασφαλιστικών εταιριών με παράδοση κρεβατιών, απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τη μετατροπή της Υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα.

Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων και ενώσεων. 

Από τη σύσκεψη προέκυψε η αναγκαιότητα να ξεδιπλωθεί μαζική ενημέρωση για τις τεράστιες αλλαγές στην πρόσβαση και στην περίθαλψη που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, σε συνεργασία με σωματεία και φορείς από τους μαχόμενους υγειονομικούς.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η καθολική καταδίκη και απόρριψη του νομοσχεδίου από όλους τους συμμετέχοντες, η απαίτηση  της άμεσης απόσυρσής του

Αιτούμαστε εδώ και τώρα ενίσχυση του ΕΣΥ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με κατάργηση κάθε εισφοράς, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού! 

Προειδοποιούμε πως την ημέρα εισαγωγής του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή θα υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις (στάση εργασίας - απεργία με συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων, απογευματινό συλλαλητήριο).


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *