Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Τα προβλήματα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ τα έχει αναδείξει πολλάκις το σωματείο μας μέσω υπομνημάτων και ανακοινώσεων προς το Υπουργείο Υγείας, την 7η ΥΠΕ και, φυσικά, προς τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μαζί με άλλους φορείς, έχουμε κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην ολοένα φθίνουσα λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής, εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, πρόσφατα (στις 13 Ιουνίου) το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα σε σχέση με την επικίνδυνη κατάσταση στην κλινική αυτή. 

Εδώ και 3 μήνες έχει απομείνει μόνο ένας ειδικευμένος παιδοψυχίατρος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη ουσιαστικά η συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής. Ωστόσο, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να μην έχει την ευθύνη του κλεισίματος μιας τόσο σημαντικής κλινικής, καταφεύγει σε απαράδεκτα και επικίνδυνα «εντέλλεσθε» είτε προς το μοναδικό παιδοψυχίατρο για συνεχόμενη υπερεφημέρευση είτε προς τους ψυχιάτρους ενηλίκων για περίθαλψη παιδιών. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιούνη παιδοψυχιατρικό περιστατικό χρειάστηκε νοσηλεία και έγινε προσπάθεια από τον μοναδικό εφημερεύοντα παιδοψυχίατρο να βρεθεί κλίνη ανά την Ελλάδα χωρίς αποτέλεσμα. Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έδωσε εντέλλεσθε για τη νοσηλεία του ανηλίκου στην Ψυχιατρική κλινική (με φιλοξενία στο χώρο της Παιδοψυχιατρικής λόγω υπερπληρότητας της Ψυχιατρικής), μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη της νοσηλείας του στους εφημερεύοντες ψυχιάτρους ενηλίκων! 

Η νοσηλεία παιδιών σε συνθήκες ακατάλληλες και επισφαλείς και η παρακολούθησή τους από γιατρούς άλλης ειδικότητας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη! Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική είναι διαφορετικές ειδικότητες. Οι ψυχίατροι (ενηλίκων) δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να αναλαμβάνουν μόνοι τους (χωρίς εφημερεύοντα παιδοψυχίατρο) την ευθύνη για την περίθαλψη παιδιών με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Για την εξέλιξη αυτή ευθύνη έχουν το Υπουργείο υγείας, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι, ενώ είχαν ενημερωθεί για τα προβλήματα εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, δεν φρόντισαν να δώσουν καμία ουσιαστική λύση, απαξιώνοντας συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του λαού μας.

Δεν θα δεχθούμε αυτή την κατάσταση! Η διοίκηση να πάρει πίσω αυτή την απόφαση και να λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή νοσηλεία του περιστατικού καθώς και για τη σωστή παροχή ιατρικών υπηρεσιών με βάση την ειδικότητα των συναδέλφων.

Καλούμε τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου να αρνηθούν την έγκριση προγραμμάτων "εφημερίας τομέα".

Προειδοποιούμε τον διοικητή του νοσοκομείου ότι είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίησης ειδικότητας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να εξασφαλιστεί η συνέχιση και η ασφαλής λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
• άμεση πλήρης στελέχωση της κλινικής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αύξηση οργανικών θέσεων παιδοψυχιατρικής και άμεση προκήρυξη όλων των κενών με κίνητρα
• να σταματήσουν τα εντέλλεσθε της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ για υπερεφημέρευση του μοναδικού παιδοψυχιάτρου και για περίθαλψη παιδοψυχιατρικών ασθενών από ψυχιάτρους ενηλίκων
• ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας 

Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *