Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

Οι πενταμηνίτες συνάδελφοι δεν είναι «ωφελούμενοι», είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα

Καλωσορίζουμε τους πενταμηνίτες συναδέλφους που έρχονται να εργασθούν στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες,  και σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας σε όσα εργασιακά προβλήματα αντιμετωπίσετε.
Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκαστήκατε να δεχθείτε να δουλέψετε με μισθούς πείνας, μέχρι 619 ευρώ για 25 ετών και άνω και μέχρι 539,75 ευρώ για κάτω των 25 ετών (συμπεριλαμβανομένη και τυχόν νυχτερινή εργασία). Σε 5 μήνες θα σας απολύσουν, θα προσλάβουν άλλους «ωφελούμενους» και ο κύκλος ανεργία – ολιγόμηνη εργασία με ψίχουλα - ανεργία θα συνεχίζεται.
Όλα αυτά γίνονται ενώ οι κενές οργανικές θέσεις σε Υγεία και Πρόνοια ξεπερνούν τις 26.000 ενώ οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις δεν φθάνουν να καλύψουν ούτε τις φετινές συνταξιοδοτήσεις. Μόνο στο ΠΑ.Γ.Ν.Η.  οι κενές θέσεις φτάνουν τις 750 και οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μπλοκάκι, μαθητεία  ξεπερνούν τους 300.
Είναι κοροϊδία λοιπόν να μας λένε οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με αυτά τα προγράμματα «καταπολεμούν» την ανεργία.
Η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα «Κοινωφελούς εργασίας» αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις χώρες, για:
ü   Να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο η σταθερή, μόνιμη εργασία. Να επεκταθούν περαιτέρω οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα.
ü   Να καταργηθούν στη πράξη οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.
ü   Να ανακυκλώνουν τους άνεργους και την εκμετάλλευση υπέρ των εργοδοτών, ενώ περικόπτουν συνεχώς τα επιδόματα ανεργίας.
Με αυτά τα προγράμματα εξυπηρετούν τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ΤΡΙΠΛΑ:
·                Τους  παρέχουν φθηνό, «ευέλικτο» προσωπικό, χωρίς δικαιώματα, που πιστεύουν ότι λόγω της ανασφάλειας θα είναι και πιο υποτακτικό και υπάκουο.
·                Προωθούν δραματικές περικοπές των κρατικών δαπανών για τους άνεργους και την Υγεία – Πρόνοια, «εξοικονομώντας» κρατικό χρήμα για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές κλπ
·                Με τις περικοπές υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες Υγείας, ανοίγοντας περαιτέρω τον δρόμο για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια.
Τσακίζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων για να ξεπεράσουν οι επιχειρηματίες την κρίση, να διασφαλίσουν τα κέρδη τους
Καλούμε τους μόνιμους υγειονομικούς να μην επιτρέψουμε να περάσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων. Να εμποδίσουμε την προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται (κυβέρνηση, διοικήσεις, τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό) να στρέψουν τους μόνιμους ενάντια στους 5μηνίτες και τους εργολαβικούς εργαζόμενους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζεστε στα προγράμματα να μην συμβιβασθείτε με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη σταθερή δουλειά, για ίδια δικαιώματα με τους μονίμους.
Ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα
Οι πενταμηνίτες  στους Δήμους, που συσπειρωμένοι στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους, κέρδισαν με τον αγώνα ορισμένα βασικά δικαιώματα π.χ. άδειες. 
Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για:
·              Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και τήρηση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου. Αμοιβή ίση με το μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο, με τα αντίστοιχα προσόντα.
·              Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος μετά τη λήξη του προγράμματος. Να παραμείνουν όλοι οι  εργαζόμενοι με μόνιμη, σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.
·              Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.
·              Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.
·              Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *